5x duurzame spullen voor binnen

Een huis vol milieuvriendelijke spullen is een huis dat klaar is voor de toekomst. Want hoe duurzamer, hoe blijer de planeet hiervan wordt. En jij ook, want met een duurzaam interieur doe je jaren én het bespaart het je veel geld. Ontdek hoe jij je huidige interieur omtovert tot een “groen” paradijs.

 

Ecofriendly elektrisch

Ieder huis staat vol met elektrische apparaten. Koelkasten, vaatwassers, wasmachines. Nogal wiedes, want ja wie heeft er anno nu zin om de was met de hand te doen? Maar zulke grote apparaten verbruiken ook wat aardig energie. Door te kiezen voor duurzame elektrische apparaten houd je het zo milieuvriendelijk mogelijk. Energiezuinige apparaten kosten wat meer in aanschaf, maar je verbruikt minder energie en water. En dat zie je terug op de energierekening. Komt het financieel niet uit om een duurzame wasmachine of koelkast te kopen? Dan is witgoed leasen een goed alternatief. Zo heb je geen hoge aanschafkosten en kun je wel de meest energiezuinige apparaten gebruiken.

 

Hout is goud

In een duurzaam interieur mogen meubels van natuurlijke materialen zeker niet ontbreken. Hout is er zo eentje. Dit materiaal is tijdloos, gaat lang mee en zorgt voor een warme sfeer in huis. Met hout zit je altijd goed. Maar tweedehands of gerecycled hout is het meest duurzaam, want hier zijn geen nieuwe bomen voor gekapt. Dit herken je aan het FSC-Recycled label. Ga je voor hout? Let er dan op dat het op een duurzame manier is gekapt en behandeld. Voor nieuw hout kun je dit zien aan FSC- of PEFC-keurmerk. Voor geïmpregneerd hout kun je het zien aan het KOMO-keurmerk. Vind je hout eerder fout dan goud, maar wil je wel milieuvriendelijke meubilair? Kies dan voor upcycled of meubels gemaakt van gerecycled materiaal.

 

Het licht zien

Nieuwe hang- of staande lamp op het oog? Denk dan ook na over het peertje dat erin gaat en kies voor led. Een ledlamp is een stuk zuiniger in gebruik dan een gloei- of spaarlamp. Om je een idee te geven; met een ledlamp bespaar je gemiddeld 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 80% in vergelijking met een spaarlamp. Kies wel voor ledlampen met energielabel A++. Deze zijn het zuinigst.

 

Slimmer shoppen

Laat niet alleen je budget bepalen wat je koopt, maar luister ook naar je groene hart. Meestal ga je voor een bank naar de winkel, maar kom je thuis met een bank, salontafel, bijzettafel, vaas, vloerkleed en 5 soorten kussentjes. Een duurzame inrichting wordt ook bepaald door bewust kopen. “Heb ik die mooie chaise longue wel nodig?” Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Natuurlijk, er zijn spullen die je wel écht nodig hebt, zoals een bank en misschien nog een extra stoel. Maar we zijn geneigd om ons te laten verleiden tot meer en meer. Wees hier alert op en koop bewust(er) en dus slimmer. Houd je ook nog geld over. Mooi meegenomen.


Recyle, reuse, refurb

Koop niet alleen nieuwe spullen, maar maak een mix van oud & nieuw. Tweedehands kopen is onwijs duurzaam en prima betaalbaar. Vind je ‘tweedehands’ niet zo lekker fris? Overweeg dan om producten te kiezen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal of kies refurbished. Een refurbished product is niet nieuw, maar het is na gebruik wel volledig schoongemaakt en gerepareerd waar nodig door experts. Omdat het geen gloednieuw product is betaal je minder. Hoge kwaliteit en een prettige prijs dus. Door spullen een tweede leven te geven voorkom je dat er een nieuw productieproces in gang wordt gezet. Wil je ‘t nóg duurzamer? Dat kan! Kies ervoor om refurbished producten te huren. Refurbished apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser of koelkast bijvoorbeeld. Zo haal je via witgoed verhuur heel voordelig een extra duurzaam apparaat in huis van hoge kwaliteit.

 

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *