Bij een huis kopen komen er al genoeg zaken kijken. Van het regelen van je hypotheek bij de bank tot het vinden van het perfecte huis. Een huis kopen is een investering en kost daarnaast vaak veel tijd. Bij je eigen huis bouwen komen nog meer zaken kijken. Vergeet namelijk niet de belangrijke papieren rondom of de bouw uberhaupt kan starten, aan welke voorwaarden er voldaan moet worden en het kopen van bijvoorbeeld een kavel. Je eigen droomhuis bouwen is een project waar iedereen van droomt, maar kan al vaak een project worden waarbij je het grotere geheel uit het oog verliest. Geen paniek. Wij hebben de vijf tips voor je op een rijtje gezet die je gaan helpen bij het bouwen van je eigen huis.
Wensen
Voordat je begint met het bouwen van je woning, is het van belang dat je goed in kaart hebt aan welke eisen je woning dient te voldoen. Heb je een minimaal aantal vierkantenmeters in gedachte of misschien wel een hele specifieke stijl en type woning? Bouw je jouw droomhuis alleen of misschien wel met ander? Is het gebruik van BIM hierbij van belang? Moeten partijen die meewerken aan jouw huis een ISO 14001 certificering hebben? Het is belangrijk dat je deze aspecten vooraf goed in kaart brengt, om de bouw op een later moment soepel te laten verlopen. Het opstellen van een Programma van Eisen is dan ook ontzettend waardevol hiervoor.
Waar wil je wonen?
Naast dat het belangrijk is om goed voor ogen te houden in wat voor type huis je wil wonen is het ook van belang om goed voor ogen te houden waar je wilt gaan wonen en het budget waaraan je gebonden bent. Een kavelkaart kan je hierbij helpen om de perfecte locatie en beschikbare stuk grond te vinden.
Budget
Een ander belangrijk aspect bij het realiseren van jouw droom woning is het beschikbare budget. Heb je een vast contract bij je werkgever? Kan je een intentieverklaring krijgen of werk je misschien als ZZP’er? Dit zijn allemaal belangrijke zaken rondom het rond krijgen van jouw hypotheek. Een financieel adviseur kan je hiermee helpen om vooraf goed in kaart te brengen wat het totale budget is.
Wat kun je bouwen?
Als je jouw wensen en budget beter inzichtelijk hebt, is het goed om te gaan kijken of dit ook realistisch is. Ga in gesprek met een architect of een bouwbedrijf om ook bij hen te toetsen of jouw droomhuis te realiseren valt en wat het kostenplaatje is. Toch het ontwerp nog een keertje onder de loep nemen? Dan kan je ook terecht bij een onafhankelijke bouwbegeleider.
Bouwbegeleiding
Een bouwbegeleider is niet alleen handig om een ontwerp nog eens door een onafhankelijke adviseur te laten bekijken. Een bouwbegeleider kan namelijk ook ondersteunen binnen het proces. Zij geven jou namelijk advies voor het zelfbouwen van jouw woning.
Je eigen huis bouwen is een tijdrovend proces. Desalniettemin een proces met een mooi doel, namelijk: jouw droomhuis. Bovenstaande tips kunnen je hierbij helpen het bouwproces overzichtelijk te houden en handvatten te bieden.