Alles over het snoeien van de beukenhaag

Heb jij een beukenhaag in je tuin en kan deze wel een snoeibeurt gebruiken? Dan wordt het hoog tijd om de snoeischaar erbij te pakken en snel dit artikel verder te lezen. Hier vertel ik je namelijk waarom je de beukenhaag eens in de zoveel tijd zou moeten snoeien, wanneer dan de beste tijd is en hoe je de haag de beste knipbeurt geeft. Zo staat jouw beukenhaag er het hele jaar door mooi bij. 

Waarom snoeien?

De belangrijkste reden voor jou is waarschijnlijk omdat de beukenhaag anders te groot wordt en je tuin overwoekert. Door de haag goed te snoeien, kun je een mooie strakke haag creëren. Daarnaast krijgen eventuele kale plekken hierdoor ook weer meer kans om vol te groeien. Je zou het eigenlijk kunnen vergelijken met het knippen van je eigen haar. Eens in de zoveel tijd kun je een knipbeurt gebruiken, zodat je weer een frisse, gezonde coupe hebt.

De beste tijd

De beukenhaag dient eigenlijk twee keer in het jaar gesnoeid te worden. Je hebt er dus bijna geen werk aan. De beste tijd voor de eerste snoeibeurt is in de periode van eind mei tot half juni. Op 21 juni is de langste dag van het jaar. Daarna loopt de beukenhaag nog een keer uit. Het is dus het handigst om voor de langste dag te snoeien. Hierdoor zorg je ervoor dat de haag vers weer verder kan groeien. De tweede snoeibeurt kun je dan het beste uitvoeren in de herfst. Wanneer je de haag snoeit in deze periodes, dan blijft de haag mooi compact en dicht. Let er tijdens de snoeibeurt op dat je dit niet in de volle zon doet. Hierdoor kan het blad namelijk bruin worden. 

Hoe ga je te werk?

Hoe je de haag gaat snoeien is natuurlijk helemaal aan jou. In dit artikel geef ik je wat tips over hoe je haag na een snoeibeurt het best tot zijn recht komt en hoe je de snoeibeurt zo eenvoudig mogelijk kunt uitvoeren. 

  • Probeer allereerst om de haag niet al te hoog te laten groeien. Hierdoor kun je een stuk makkelijker bij de bovenkant en ziet het geheel er strakker en netter uit. 
  • Door bovenaan te beginnen met snoeien, zorg je ervoor dat de bladeren mooi naar beneden kunnen vallen. Geen zin om daarna al het blad bij elkaar te moeten vegen? Leg dan een zeil onder de haag. Hierdoor kun je het blad eenvoudig en snel weggooien. 
  • Maak gebruik van een scherpe snoeischaar zodat je het blad goed af kunt knippen. Je kunt ook gebruik maken van een motorheggenschaar. Hierdoor vereenvoudig je de knipbeurt en ben je een stuk sneller.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *