De twee meest gestelde vragen over cv-ketels

Er is een goede kans dat je niet erg veel van cv-ketels af weet. Geen probleem natuurlijk! Om je op weg te helpen hebben wij twee van de meest gestelde vragen op een rijtje gezet met daarbij de passende antwoorden. Lees dus snel verder om iets meer te weten te komen over cv-ketels. Handig bij cv ketels kopen, dit doe je immers niet elke dag!

Is het tijd om mijn cv-ketel te vervangen?

Als je cv-ketel echt kapot is moet je hem uiteraard vervangen, maar vaak is het al eerder een goed plan. Gemiddeld gaat een cv-ketel zo’n 12 tot 15 jaar mee. Na deze tijd moet de ketel vaak vervangen worden omdat er slijtage optreed in het apparaat. Naast slijtage is een hoge energierekening ook een goede reden om eens te kijken naar een nieuwe cv-ketel. Nieuwere modellen verbruiken namelijk veel minder energie dan oudere cv-ketels. De techniek is over de jaren flink verbeterd. Een nieuwe cv-ketel is een investering, maar kan je uiteindelijk dus veel geld besparen. Er is natuurlijk heel veel keus. Een tip is om te kijken naar de ketel die het beste uit de test van de consumentenbond kwam: Intergas Xtreme 36 CW5.

Hoeveel vermogen heeft mijn cv-ketel nodig?

Bij de aankoop van een cv-ketel zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Eén van deze factoren is het vermogen. Welk vermogen jij thuis nodig hebt, hangt af van het volgende:

  • Type woning: heb jij een rijtjeshuis, twee-onder-een-kap of een vrijstaand huis? De één heeft meer vermogen nodig dan de ander. Zo profiteer je in een appartement warmte van de mensen om je heen en heb je dus minder nodig.
  • Gemiddelde warmteverbruik van het huishouden: met hoeveel mensen woon je? Hoe meer mensen, hoe meer warm water je nodig hebt. Om dit te bewerkstelligen heb je dus ook meer vermogen nodig.
  • Bouwjaar woning: oudere woningen zijn minder goed geïsoleerd dan moderne woningen. Hier zijn dus cv-ketels met een groter vermogen verstandiger. Is het oudere pand voorzien van extra isolatie materiaal? Dan is het bouwjaar ondergeschikt en is het ook hier prima om een cv-ketel met minder vermogen te kiezen.
  • Inhoud woning: als laatste moet je natuurlijk ook het aantal kubieke meters van de woning meenemen in de beslissing van de cv-ketel. Veel rekenmethodes gaan uit van een standaard indeling. Heeft jouw woning een opvallend grote woonkamer of hal? Dan is het goed om dit ook mee te nemen.

 

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *