De voor- en nadelen van een makelaar

Het is niet altijd zo eenvoudig om te verhuizen. Er komen veel dingen bij kijken. Dingen zoals de notaris, de juiste documenten, de verbouwing en het zoeken van een juiste koper voor je oude huis en het zoeken naar een geschikt nieuw huis. Er wordt vaak gediscussieerd over het nut van een makelaar. Sommigen zeggen dat een makelaar zijn geld niet waard is, anderen geloven dat juist weer wel. Maar wat is de waarheid?

Waar je aan moet denken

Je moet weten dat het helemaal niet zo makkelijk is, een huis verkopen. Er moeten veel dingen gebeuren als je besluit te gaan verhuizen. Je moet jouw oude woning fotograferen, je moet de juiste advertenties op de juiste plekken weten te zetten en nee, het lukt niet simpel op marktplaats. Er zullen zo af en toe mensen willen komen kijken en er zullen verschillende mensen komen die een bod doen. En je weet nooit helemaal precies hoeveel jouw woning nu echt waard is. En hoe ga je dat eigenlijk doen als mensen je huis willen kopen?

Het scheelt je een hoop kopzorgen

Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om een expert in te schakelen die verstand heeft van de huizenprijzen, die makkelijk een aantal foto’s komt nemen, die weet waar de advertenties moeten worden gemaakt en die weet hoe er reclame moet worden gemaakt voor die advertenties. Bovendien is het de expert die precies weet hoe hij om moet gaan met voorlopige biedingen en met mensen die echt geïnteresseerd zijn. Als laatste heeft de expert altijd contact met een notaris, dus als er iets met de documenten moet gebeuren, dan is dat zo geregeld. Het scheelt je een hoop kopzorgen. 

Waarom een makelaar zelfs goedkoper is

Omdat je als persoon zonder veel kennis van zaken soms erg onhandig kunt zijn in de onderhandelingen, is het dus goed om een ‘middle man’ te hebben. Vaak kan een makelaar ervoor zorgen dat jouw huis flink wat meer geld oplevert. Ze maken er net iets meer van in de advertenties. Er komen daardoor net wat meer mensen kijken. En de kans dat iemand net wat meer biedt, is groot.

De kosten van een makelaar

Je moet je bedenken dat een makelaar ongeveer één procent van de waarde van een huis in zijn zak steekt. Dat is voor een pand van 500.000 euro precies 5.000 euro. Dat bedrag lijkt op het eerste gezicht veel, maar misschien zorgt de beste man er wel voor dat je 10.000 euro meer voor je gebouw krijgt. In dat geval sta je dus 5.000 euro in de plus. Kortom, bel maar gauw die makelaar!

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *