De voordelen van een lichtkoepel

Er zijn veel woningen waarbij, door gebrek aan een kamer, een ruimte wordt aangebouwd. Wanneer ze er dan een tijdje in wonen, komen ze tot de ontdekking dat de aanbouw eigenlijk te donker is. Daarvoor kunnen ze natuurlijk een extra raam laten plaatsen of een schuifdeur waarbij de achterzijde dan alleen van glas is. Dat is echte weer een behoorlijke ingreep waarbij ook de kosten vrij hoog zijn. Er is daar een eenvoudigere oplossing voor. Er kunnen een een of meerdere lichtkoepels geplaatst worden als de aanbouw een plat dak heeft. Er zijn veel soorten lichtkoepels in alle soorten, maten en vormen. De prijs van een lichtkoepel wordt niet alleen bepaalt door de grootte en vorm, maar vooral ook door de gebruikte materialen. Het deel van lichtkoepels dat het licht doorlaat kan voorzien zijn van glas, acrylaat en polycarbonaat. In veel gevallen wordt glas toegepast. Glas laat goed het licht door en is, als er twee of meervoudig glas wordt gebruikt, sterk. Het is inbraak werend. Er worden ook lichtkoepels geplaatst waarbij het licht doorlatende deel zonwerend is. De constructie heeft ook een belangrijke invloed op de kostprijs. Je kunt er ook een aanschaffen waarbij je het raamgedeelte kunt openzetten tijdens de warme zomerdagen. Door de grote verschillen die er bij lichtkoepels zijn, is het verstandig dat je voor de aanschaf je eerst goed laat voorlichten.

Materiaalsoorten die bij lichtkoepels gebruikt worden
Glas
Het is het materiaal glas dat nog vaak bij lichtkoepels wordt gebruikt. Glas weert het geluid prima en het heeft een hoge isolatiewaarde, zeker als er meervoudig glas wordt gebruikt. Er wordt dubbel glas gebruikt waarvan de bovenste laag glas zonwerend is. De onderste laag glas is van versterkt glas. Hierdoor is de mogelijkheid zeer klein dat je er door zou kunnen vallen. De tussenlaag die er ontstaat bij het gebruik van dubbel glas is gevuld met argongas. Het argongas zorgt voor een extra isolatie. Inbraak werende lichtkoepels moeten voldoen aan de NEN 5096 met een weerstandsklasse 2.
Polycarbonaat
Er zijn ook lichtkoepels met een polycarbonaat kanaalplaat. Een polycarbonaat kanaalplaat is gemakkelijk te monteren en zeer duurzaam. Polycarbonaat kanaalplaat is 250 maal sterker dan glas en heeft door de tussenruimte een hoge isolatiewaarde. Vooral op die plaatsen waar een grote slagvastheid vereist is, is het een uitstekend materiaal. Het materiaal is in staat de Uv-stralen tegen te houden en is brandveilig.
Acrylaat
Ook acrylaat wordt voor lichtkoepels gebruikt. Acrylaat laat een grote hoeveelheid licht door en daarvoor plaats je uiteindelijk een lichtkoepel. Het is vooral voor Nederland een geschikt materiaal, omdat we hier met veel verschillende soorten weer te maken hebben. Denk maar eens aan de temperatuur verschillen, maar ook aan de regen, hagel en sneeuw. Voor iedere constructie is er altijd wel een geschikte lichtkoepel verkrijgbaar.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *