Een draagmuur verwijderen, waar moet je zeker op letten?

Het is je ongetwijfeld wel bekend dat er in een woning sprake kan zijn van tal van verschillende dragende onderdelen. Eén van deze onderdelen zijn zogenaamde draagmuren. Voor deze muren geldt zoals de naam reeds aangeeft dat ze over een dragend karakter beschikken. Dit betekent dat je ze niet zomaar kan verwijderen omdat een bepaald gedeelte van de constructie erop steunt. Betekent dit dat een draagmuur verwijderen helemaal nooit tot de mogelijkheden behoort? Dat niet ook weer niet. Wel is het zo dat er verschillende voorzorgsmaatregelen genomen dienen te worden ter bescherming van de stabiliteit van de constructie. Hier zal je dan ook zeker rekening mee moeten houden. Wil jij ook graag meer te weten komen over het verwijderen van een  draagmuur? Dan is het zeker interessant om even de informatie door te nemen die je hieronder aantreft.

Waarom zou je een draagmuur willen laten verwijderen?

Het laten verwijderen van een  draagmuur lijkt dus in eerste instantie helemaal geen goed idee te zijn. Toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat menig aantal mensen hier wel degelijk over nadenken. Hoe komt dat nu precies? Zeer eenvoudig. Het is door de jaren heen steeds populairder geworden om in je woning te beschikken over grote, open ruimtes. Dit heeft ervoor gezorgd dat de aanwezigheid van een bepaalde draagmuur als een storend element kan worden beschouwd. Gelukkig hoeft dat niet persé een blijvend storend element te zijn. Een draagmuur verwijderen zou in de praktijk perfect mogelijk moeten zijn, zolang je maar je voorzorgsmaatregelen treft.

Een draagmuur verwijderen zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren wanneer deze wordt vervangen door een metalen balk. In dat geval wordt de constructie namelijk op een andere manier ondersteund. Of dit al dan niet tot de mogelijkheden behoort en wat er allemaal precies voor moet gebeuren is in de praktijk sterk afhankelijk van de situatie in kwestie. Dit even uitgebreid bespreken met een aannemer is dan ook altijd belangrijk. Nogmaals, het voorzien van een niet correcte ondersteuning van het pand kan grote gevolgen hebben. Dit is dus zeker niet iets waar je zomaar even snel overheen gaat. 

Moet je een constructieberekening laten uitvoeren of niet?

Een draagmuur is een cruciale schakel in het geheel dat de stabiliteit van je woning moet zien te garanderen. Omwille van deze reden is het zeer belangrijk en bovendien zelfs ook wettelijk verplicht om een constructieberekening te laten uitvoeren bij een draagmuur verwijderen. Enkel en alleen op deze manier is het mogelijk om een glashelder beeld te krijgen van hoe het verwijderen van de draagmuur moet worden opgevangen. Let wel, het spreekt voor zich dat er aan het laten uitvoeren van zo’n draagmuur constructieberekening natuurlijk bepaalde kosten zijn verbonden. 

Kosten van het verwijderen

In totaliteit zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat er aan een draagmuur verwijderen kosten zijn verbonden die gelegen zijn tussen de 5.000 en 7.750 euro voor het volledige project. Ongeveer 500 à 750 euro van deze kosten zijn voorbehouden voor het laten uitvoeren van een constructieberekening. In ieder geval, ben jij ook van plan om over te gaan tot het laten verwijderen van een draagmuur in je woning? Dan mag het duidelijk zijn dat het ongelofelijk belangrijk is om daarvoor in eerste instantie een constructieberekening uit te laten voeren.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *