Handige tips voor het verbouwen van je badkamer

Binnen een groot aantal woningen vormt de badkamer de ruimte die het minst aansluit op het interieur in de rest van het huis. Het valt te verklaren door het feit, dat vaak wordt opgezien tegen een renovatie van de badkamer. Niet geheel onlogisch, want hier komt vaak veel meer bij kijken dan men op voorhand verwacht. Denk bijvoorbeeld aan het moeten verleggen van leidingen, het slopen van het bestaande tegelwerk met al het afval van dien, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij een badkamer verbouwen. Je kunt een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en de rest uitbesteden. Zo heb je hier zelf geen omkijken naar. 

Nieuwe indeling voor de badkamer maken 

Voordat je aan de slag gaat met de verbouwing van de badkamer, is het verstandig om na te denken over de indeling hiervan. Door sanitaire voorzieningen op hun plek te laten zitten, kun je tijd en geld besparen. Er hoeven in zo’n geval namelijk minder leidingen te worden verlegd. Het verleggen van leidingen kan best lastig zijn. Aan de andere kant biedt leidingen verleggen je de mogelijkheid om de badkamer straks naadloos op je wensen aan te laten sluiten. Wellicht heb je er altijd al van gedroomd om de badkamer van een bad te voorzien naast een douche! 

Doe inspiratie op via sociale media 

Wist je dat er op sociale media ontzettend veel foto’s te vinden zijn van de badkamers in andere woningen? Het kan je inspiratie geven voor je eigen badkamer. Kies je voor een badkamer met grote tegels? Geef je de voorkeur aan een badkamer met kleine tegeltjes? Welke kleuren gebruik je binnen de badkamer? Enzovoorts. Kijk hierbij ook eens naar het lichtplan voor de badkamer. Mogelijk wil je het lichtpunt in je eigen badkamer van een nieuwe plek voorzien. 

Specialist inschakelen voor een verbouwing 

Nu de verbouwing van de badkamer bijna kan beginnen, is het verstandig een specialist in te schakelen voor het uitvoeren hiervan. Een specialist kan met je meedenken over de haalbaarheid van de wensen bij de verbouwing. Evenals dat deze je kan adviseren over mogelijkheden om de kosten te drukken. Mogelijk hoeven er minder leidingen te worden verlegd, dan je op voorhand verwachtte! Bij de verbouwing heb je in ieder geval hulp van een loodgieter nodig. Ook de hulp van een installateur of bijvoorbeeld elektricien kan wenselijk zijn als je lichtpunten wilt verplaatsen. 

Zelf een badkamer verbouwen vaak erg lastig 

De keuze om zelf een badkamer te verbouwen lijkt soms interessant, daar op deze manier op de kosten bespaard kan worden. In de praktijk blijkt een renovatie vaak echter lastiger te zijn, dan op voorhand gedacht wordt. Denk bijvoorbeeld aan het risico op lekkages rond leidingen die verlegd zijn, of sanitaire voorzieningen die vervangen moeten worden. Een lekkage kan zeker op een iets langere termijn grote gevolgen hebben. Denk aan vochtplekken op het plafond, op wanden, beneden in de woonkamer, enzovoorts. Mocht je toch zelf aan de slag gaan, zorg dan voor het juiste materiaal. 

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *