Hoe plaats je zelf wandpanelen? Lees het hier! 

Het bekleden van muren in huis met wandpanelen is de afgelopen jaren met populariteit toegenomen. Het toevoegen van wandpanelen aan de muur geeft extra karakter en warmte aan de ruimte. Voor het transformeren van de gang, slaapkamer, woonkamer of badkamer zijn veel verschillende soorten wandpanelen op de markt. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je zelf je woning kan verfraaien met wandpanelen. Zo leer je in een mum van tijd hoe je makkelijk en snel decoratieve MDF wandpanelen op de muur installeert met prachtige resultaten. 

Plannen

Voordat je begint met het bekleden van de muren zal je een goede planning moeten maken om de gewenste resultaten te behalen. Maak een tekening van het beeld dat je in gedachten hebt, zo kun je precies uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt voor je idee. 

Meten

Kijk in de lokale bouwmarkt wat de afmetingen van MDF panelen zijn. Neem dan de maten van de muren op en reken uit hoeveel panelen je nodig hebt voor je project. Doe dit door de breedte en hoogte met een meetlint te berekenen. Wil je slechts de helft van de muur bekleden? Pas hier dan de berekening op aan. Houd er bij het meten rekening mee dat er ook boven- en onderpanelen nodig zijn voor het frame dat de panelen zal omlijsten.

De panelen snijden

Meestal kun je bij de bouwmarkt vragen om de panelen op maat te laten snijden. Ga je dit zelf doen? Gebruik dan een zaag- en verstekbak in een hoek van 90 graden. Schuur na het zagen de uiteinden lichtjes totdat ze glad zijn. 

De muren schuren

Voordat je de panelen installeert, moeten de muren zijn voorbereid. Schuur deze glad met een schuurpapier of een elektrische schuurmachine als dat mogelijk is.

De panelen installeren

Begin eerst met het monteren van het frame. Begin bij de onderkant van het frame en monteer daarna de bovenkant. Gebruik bij het monteren van de panelen een laserwaterpas om er zeker van te zijn dat deze recht zit. Bevestig de panelen op de muur met een sterke lijm aan de achterkant van het paneel. Druk het paneel goed aan en laat deze drogen. Nadat het frame is aangebracht ga je verder met de verticale panelen. Als laatste installeer je de horizontale panelen. 

Plamuren en schilderen

Zitten er gaten of scheuren in de panelen? Vul deze dan op met plamuur. Wanneer de oneffenheden opgevuld zijn en de plamuur opgedroogd is, schuur je deze naar beneden. Eindelijk kun je beginnen met het leukste gedeelte van je project: schilderen!

 

Bron: Superrenovatie.nl

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *