Hoe repareer je een betonnen balkon

Bij een balkon is het beton open voor alle weersinvloeden. De inwerking van vocht, temperatuurwisselingen en in het algemeen het weer zullen een degradatie van het beton veroorzaken. De wapening in de betonplaten kan daardoor zichtbaar worden, als metaal of als bruine roeststrepen in de platen. Ook de metalen of houten leuningen kunnen degraderen door roest van metalen delen en verwering van het hout.

Het begin
Een balkon repareren is meer dan het vullen van scheuren in de muren. Er moet sprake zijn van reconstructie van de originele oppervlakken, reparatie van afbladderende of vervallen oppervlakken, het openwerken en weer sluiten afwerken van oneffenheden. Dan volgt een nivellering van het oppervlak door een nieuwe laag beton aan te brengen
Dat voorkomt corrosie van de wapening en verhoogt de dekking door beton van betonwapening. Daardoor kan er geen lucht of zuurstof bij het metaal komen, het roest dus niet.

Door het toevoegen van antivries- en ontdooi-bescherming aan het betonmengsel kun je voorkomen dat het beton poreus wordt, een toegevoegde bescherming voor het beton zelf en de metalen wapening.

Hoe ga je te werk?
– Het plaatoppervlak van het balkon dat beschadigd is met een beitel of hamer verwijderen tot een onberispelijke laag beton bereikt wordt.
– Maak dan de wapening nauwkeurig schoon van roest door deze te schuren, door het met een draadborstel of een rotatie borstel weer een metaalachtig uiterlijk te geven.
– Reinig het oppervlak met een hoge druk waterstraal om stof en ander vuil van het oppervlak te verwijderen en zo een hoge hechting aan andere materialen te garanderen.
– Onmiddellijk na het reinigen van het oppervlak van de wapening en de stalen onderdelen, breng twee lagen corrosiebescherming aan. Breng de tweede laag pas aan nadat de uithardingstijd van 6 uur na de eerste laag is verstreken.

Meer weten over een balkon renovatie? Klik dan hier

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *