Houten vloer vervangen: Zo ga je aan de slag

Een houten vloer vervangen kun je voor een groot aantal redenen uitvoeren. Zo kan de vloer beschadigd zijn of moet een deel gerepareerd worden. Ook kan het zijn dat je de vloer mee wilt nemen naar een nieuwe woning. In alle gevallen staat je een redelijke klus te wachten. Hoewel je denkt dat het alleen een kwestie van de planken lostrekken is, komt er veel meer bij kijken. Als je geluk hebt, zijn het met de stomp aan elkaar gelegde planken. In dit geval zal het jou veel tijd gaan schelen. Als de vloer niet op deze manier gelegd is, kan het een tijdrovende klus zijn. 

Bewegingsruimte creëren
Een houten vloer vervangen begint door te kijken hoe de vloer gelegd is. Zoals eerder vermeld is het eenvoudiger als de vloer met de stomp aan elkaar gelegd is. Echter blijft het altijd moeilijk om de eerste plank los te krijgen. Daarna gaat de klus vanzelf. Als de vloer niet mag beschadigen moet je goed gaan kijken waar je begint. In dit geval kun je het beste een plint of een stuk overloop verwijderen. Hierdoor ontstaat er meer bewegingsruimte en kun je een vloerdeel weg gaan halen. Hoe meer planken je gaat verwijderen, hoe meer bewegingsruimte er komt. 

Rekening houden met lijm
Alleen kunnen er nog andere problemen ontstaan bij een houten vloer vervangen. Zo kan het zijn dat de vloer vastgelijmd is. In dit geval is het niet altijd mogelijk om zelf met de werkzaamheden aan de slag te gaan. Je kunt namelijk al snel beschadigingen aanbrengen aan de vloer door deze los te trekken. Ook zal de ondervloer beschadigd raken. Als je er een nieuwe vloer in wilt leggen moet je de ondervloer dus ook weer aanpakken voordat de nieuwe vloer erop kan komen. Zorg er daarom voor dat je niet zomaar begint met lostrekken, maar dat je goed kijkt hoe je dit beheerst kunt doen. 

Een deel van de vloer vervangen
Als je alleen een deel van de houten vloer vervangen wilt, moet je secuur te werk gaan. De nieuwe delen van de vloer moeten namelijk precies op maat gezaagd worden. Ook moet je deze op de juiste manier vast gaan zetten. Het eruit halen van het oude deel van de vloer is al tijdrovend, maar ervoor zorgen dat het nieuwe deel goed aansluit kan nog veel meer tijd in beslag gaan nemen. Zolang je alles nauwkeurig zaagt, hoeven er geen problemen op te treden en zal de vloer er weer uitzien als nieuw.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *