Jouw huis ook heilig? Zorg dan dat je niet onderverzekerd

Wanneer je aan iemand vraagt: ‘waar voel jij je het lekkerst?’, zullen velen antwoorden met ‘thuis’. Thuis met je eigen spullen om je heen, vertrouwde omgeving en aandenken waaraan je bent gehecht. Ook heeft iedereen weleens gespaard voor een duur meubelstuk of apparatuur. Je moet er toch niet aan denken dat wanneer er een inbraak wordt gepleegd, of een schadesituatie ontstaat, je dan niks geregeld hebt om dat uiteindelijk te kunnen vervangen? Wat is een inboedelverzekering nou precies? Of wie dient er nou een opstalverzekering af te sluiten? Dat lees je in deze blog.

Soorten verzekeringen

Per situatie verschilt het nogal welke verzekering jij nodig hebt. Heb je een eigen huis of huur je een huis? Woon je samen bij je familie of vrienden of woon je alleen? Dit zijn allerlei zaken die invloed hebben op welke verzekering jij zou moeten afsluiten. Daarnaast kan je vaak bij verzekeringsaanbieders voor standaardpakketten kiezen, maar ook uitbreiden. Het ligt aan de waarde van je spullen en situaties waarvoor je verzekerd wilt zijn wat voor keuze je uiteindelijk dient te maken.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering in formele taal is: alle roerende zaken die tot je particuliere huishouden behoren. Dus tel daarbij ook fietsen of zonwering op bijvoorbeeld. Uitzondering is bijvoorbeeld weer losgeld, wat je echter bijna altijd extra kan meeverzekeren als bijvoorbeeld een aanvullende dekking. Daarnaast zijn je kostbaarheden tot een maximaal bedrag verzekerd. Heb jij dus een bijzondere en waardevolle verzameling? Let dan op dat je beter uitzoekt wat wel of niet meeverzekert is. Tenslotte is het zo dat schade door rampen (zoals een aardbeving of oorlog) uitgesloten zijn bij een inboedelverzekering.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is belangrijk voor iedereen die zelf een huis bezit. Jouw woning is op die manier verzekerd tegen bijvoorbeeld schade door brand, stormen of inbraken. Deze verzekering is dus verplicht voor iedereen die een koopwoning bezit met hypotheek. Ook schuren, schuttingen of bijvoorbeeld zonnepanelen horen bij de woning. Echter glasschade is weer een ander verhaal. Glasschade moet je apart bijverzekeren. Veel bezitters van een appartement zitten binnen een VvE. In dat geval sluit deze vereniging van eigenaren een opstalverzekering af namens het hele pand. Heb jij een andere dekking nodig dan je buren, bijvoorbeeld omdat je een dure design keuken hebt? Vaak kan je dan persoonlijk extra bijverzekeren.

Post Author: T-meubeltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *