Kies het juiste deurbeslag

Bij het kiezen van deuren wordt vaak één element nogal eens als minder belangrijk beschouwd: het deurbeslag. Toch heeft je deurbeslag een heel grote invloed op hoe je deur, en daarmee ook je hele kamer, er zal uitzien. Er zijn enorm veel soorten sloten, scharnieren en deurplaten. Hoe meer je rondkijkt, hoe minder je weet wat er nu precies bij jou woning past? Wij helpen jou hier alvast even op weg met een paar interessante tips.

Bepaal je stijl
Eén gouden regel is: kies voor je deurbeslag dezelfde stijl als voor je woning. Wat houdt dit precies in? Het betekent dat je bijvoorbeeld zwaar deurbeslag kiest voor een industrieel pand, wit of chroom deurbeslag met strakke lijnen voor een moderne of minimalistische woning, deurbeslag met fantasietjes en ronde vormen voor een landelijke woning en deurbeslag met ouderwetse vormen voor een vintage woning.

Beken kleur
Deurbeslag is een heel makkelijk manier om met kleuren te goochelen in je woning. Stel je een strakke witte deur voor. Als je hierbij volledig wit deurbeslag kiest, krijg je een nog strakkere look. Wil je deze strakke look doorbreken? Dan kies je voor deurbeslag in een bepaalde kleur. Probeer de kleuren van je deurbeslag af te stemmen op andere zaken in de kamer. Denk aan accessoires, raamdecoratie of muurdecoratie. Als je bepaalde accenten in je kamer wilt inwerken, kun je dit perfect door middel van je deurbeslag.

Combineren met materialen
Kies voor je deurbeslag een materiaal dat in de rest van je kamer of woning voorkomt. Heb je bijvoorbeeld messing lichtarmaturen? Kies dan geen koper voor je deurbeslag, maar wél messing. Heb je in je landelijke badkamer kranen met porseleinen handvaten? Kies dan ook deurklinken met porselein. Heb je in je loftwoning veel zwart metaal? Ga dan ook voor zwart metalen deurbeslag. Zo krijg je een stijlvol geheel over heel je woning.

Welk type handvaten kies je?
Niet enkel de kleur en het materiaal voor je deurbeslag zijn van belang. Ook de vorm (het type) van handvaten bepaalt de uitstraling van je deur. Er zijn heel wat soorten. Aan jou om te kiezen wat het beste in jouw woning past. De meest gangbare deurklink is het handvat dat je naar beneden drukt om de deur te openen. Daarnaast heb je de ovaal- of bolvormige draaiknop, het U-vormige handvat voor schuifdeuren, de klik-schuifhendel die typisch is voor de binnenkant van je voordeur, de hangende ring of het handvat van de buitenkant van je voordeur waar je je hand achter steekt om dicht te trekken. Het zijn maar enkele voorbeelden uit de talrijke mogelijkheden.

Details zijn belangrijk
Denk verder ook aan details. Wil je deurplaten om de klink én het sleutelgat in te verwerken? Of wil je voor beide discrete rozetten? Denk ook aan de schroeven: kies ze in precies dezelfde materialen als je deurbeslag. Kies alles minutieus uit. Dit laat zien dat jij zorgvuldig met je woninginrichting bezig bent.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *