Nieuwe ontwikkeling: de circulaire tuin

Duurzaamheid en circulariteit winnen steeds meer terrein. Meer en meer mensen beseffen dat we zuinig om moeten gaan met onze leefomgeving. Hierdoor ontstaan er allerlei initiatieven, zoals papier dat van bermgras wordt gemaakt, doppers om uit te drinken en nu ook tuinen waarbij circulariteit centraal staat. Maar wat is een circulaire tuin eigenlijk? En hoe kun jij een bijdrage leveren in de aanleg van circulaire tuinen? Lees verder en je weet het.

Wat is een circulaire tuin?

Een circulaire tuin is een tuin waarbij materialen (bijvoorbeeld tegels of houten planken) uit ‘oude’ tuinen worden hergebruikt. De materialen krijgen dus een nieuwe bestemming in plaats van dat ze worden weggegooid. Daardoor is er sprake van circulariteit en dus van een circulaire tuin.

Partnernetwerk is belangrijk

Niet van iedere tuin kunnen materialen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld omdat er in het nieuwe tuinontwerp van andere materialen gebruik wordt gemaakt of omdat de tuinmaterialen simpelweg hun beste tijd hebben gehad.

Voor hoveniers die circulaire tuinen aanleggen is een partnernetwerk van hoveniers daarom van groot belang. Via het partnernetwerk kunnen ze elkaar aan de benodigde tuinmaterialen helpen, zodat de realisatie van een circulaire tuin mogelijk wordt. Materialen die niet voorhanden zijn worden nieuw ingekocht, maar hergebruik is het uitgangspunt.

Het belang van circulaire tuinen

Zoals algemeen bekend is, gaat de mensheid niet altijd goed met de aarde om. We verspillen met z’n allen behoorlijk veel voedsel en producten. Gelukkig zijn er veel mensen die de ernst van de problemen inzien en zich inzetten voor een duurzame wereld.

Het concept van circulaire tuinen is hier een voorbeeld van. Als we met z’n allen wat meer bewust worden van alle tuinmaterialen die onnodig worden weggegooid, dan scheelt dat op de afvalberg van tuinmaterialen.

Zo kun jij je steentje bijdragen op het gebied van circulariteit

Je kunt zelf ook een bijdrage leveren om verspilling van tuinmaterialen tegen te gaan. Als je bijvoorbeeld zelf je tuin gaat renoveren en ziet dat bepaalde tuinmaterialen nog jarenlang mee kunnen gaan, brengt ze dan naar de kringloopwinkel.

Op die manier doe je andere mensen die het niet zo breed hebben en het milieu een plezier. Je kunt er ook voor kiezen om een hoveniersbedrijf te bellen dat gespecialiseerd is in de aanleg van circulaire tuinen. Op die manier weet je ook dat je materialen een goede nieuwe bestemming krijgen.

Meer weten?

Wil je meer weten over circulaire tuinen? Neem dan contact op met een hoveniersbedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg van dit soort tuinen. Een voorbeeld hiervan is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.

Aardoom Hoveniers is overigens niet alleen gespecialiseerd in circulaire tuinen, maar loopt ook voorop als het gaat om klimaatbestendige tuinen. Zo werken ze bijvoorbeeld met waterbuffersystemen waarmee regenwater kan worden opgevangen dat in droge periodes aan de beplanting kan worden gegeven. Meer weten over Aardoom hoveniers? Bezoek dan hun website: aardoomhoveniers.nl.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *