Oud huis opknappen? Dit mag je niet vergeten!

Voor de een is het een droom, voor de ander een noodzaak: het renoveren van een verouderd woning. Bij een renovatie komt vaak veel meer kijken, dan waar men op voorhand rekening mee houdt. Denk bijvoorbeeld aan de elektra die vernieuwd moet worden, de meterkast die mogelijk moet worden uitgebreid, leidingen die verlegd moeten worden voor een nieuwe keuken, enzovoorts. Daar komt nog bij dat ook de beveiliging van een oudere woning vaak toe is aan een vernieuwingsslag. In dit artikel zetten we een aantal zaken op een rijtje, die je niet mag vergeten bij het opknappen van een oud huis. Aan welke van deze punten heb jij al gedacht? 

Beveiliging vernieuwen in een oud huis 

Reeds las je al dat de beveiliging van oudere woningen vaak niet goed genoeg is. Er zijn diverse mogelijkheden om de beveiliging te verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor nieuwe raamsloten op ramen in de buurt van een plat dak of een regenpijp. Naast nieuwe raamsloten kan ook het gebruik van een nieuw cilinderslot het overwegen waard zijn. Op het slot vind je vaak een aantal sterren. Wanneer je slot momenteel nog geen twee SKG-sterren heeft, loont het om het slot te vervangen. SKG is een onafhankelijke partij, welke sloten test op hun weerbaarheid tegen de meest gebruikte inbraakmethodes. Dit zijn onder meer kerntrekken en lockpicking. 

Alarmsysteem in huis installeren 

Vaak blijkt dat het gebruik van goede sloten niet voldoende is. Combineer de sloten met een alarmsysteem in huis en hang bijvoorbeeld een aantal beveiligingscamera’s op aan de gevel. Ook het gebruik van een slimme deurbel kan een optie zijn. Bij zo’n slimme deurbel moet de transformator in de meterkast mogelijk vervangen worden. Een slotenmaker kan advies geven over de beste manier om je woning te beveiligen. 

Meterkast vernieuwen en uitbreiden 

Bij een renovatie van een oudere woning kan het uitbreiden van de meterkast noodzakelijk zijn. Mogelijk wil je de woning uitbreiden met nieuwe elektra, een grootstroomverbruiker of bijvoorbeeld een extra kamer. In zo’n geval volstaat de huidige groepenindeling zeer waarschijnlijk niet meer. Daarbij is het ook voor je eigen veiligheid verstandig om de meterkast van een update te voorzien. Schakel een elektricien in om je hierbij te laten helpen. Vaak komt er meer kijken bij een meterkast vernieuwen dan je op voorhand verwacht. Zo betekent een aanpassing aan de meterkast dat deze moet voldoen aan de laatste veiligheidsrichtlijnen en -eisen. 

Aan de slag met het leidingwerk 

Wanneer de beveiliging van- en de elektra binnen je woning op orde is, kun je aan de slag gaan met het leidingwerk. Het leidingwerk vernieuwen is noodzakelijk bij het renoveren van de keuken en het vervangen van de badkamer. Voor het vervangen van het leidingwerk kun je een loodgieter of installateur inschakelen. Deze kan je meer vertellen over hetgeen waarmee je rekening dient te houden en de klus direct voor je uitvoeren. Het verkleint de kans op lekkages op een later moment aanzienlijk. Lekkages ontstaan bijvoorbeeld wanneer leidingstukken niet goed op elkaar aansluiten.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *