Tuinrenovatie laten uitvoeren? De belangrijkste tips

De zon begint weer vaker te schijnen en de temperaturen lopen weer op. Allemaal signalen dat het voorjaar er weer aankomt en we met ze allen van onze tuinen kunnen gaan genieten. Maar soms is het nodig om eerst je tuin een flinke opknapbeurt te geven voordat je kunt gaan genieten. Als dat het geval is, dan raden we je aan om een tuinrenovatie uit te laten voeren. 

En laat dat nu net het moment zijn om even stil te staan bij een aantal belangrijke zaken. In dit artikel vertellen we je welke zaken dat zijn.

Wat is tuinrenovatie?

Het laten renoveren van je tuin zit tussen tuinaanleg en tuinonderhoud in. Er is dus meer nodig dan een onderhoudsbeurt, maar het is ook weer niet zo dat de gehele tuin opnieuw aangelegd moet worden. Tuinrenovatie gaat dus om het gedeeltelijk opknappen van je tuin. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien en verplaatsen van beplanting, het vervangen van de schutting of het herstellen van een verzakt terras.

Tuinrenovatie en overwegingen

Het tuinonderhoud

Wanneer je je tuin gaat laten renoveren is dat het moment om even stil te staan bij het tuinonderhoud. Is dat naar je zin of vind je eigenlijk dat je teveel of juist te weinig in de tuin doet? Als je vindt dat je te veel tijd aan tuinonderhoud kwijt bent denk dan na over wat acceptabel voor je is. En als je graag meer in de tuin wilt doen denk dan na over mogelijkheden. Bijvoorbeeld door een moestuin te laten maken.

De beplanting

Dit punt heeft eigenlijk ook betrekking op het tuinonderhoud. De hoeveelheid tijd die aan het onderhoud van de tuin moet besteden is voor een groot deel afhankelijk van de beplanting die je kiest. 

Kies je voor snelgroeiende beplanting? Dan ben je vaker aan het snoeien dan wanneer je voor langzaam groeiende beplanting kiest. En daarna speelt natuurlijk de hoeveelheid groen in je tuin een rol bij de hoeveelheid tijd die je moet investeren om alles netjes te houden.

Afwatering

Als je regelmatig last hebt van water dat op het oppervlak van je tuin blijven liggen is een tuinrenovatie het moment om dit bij een hovenier aan te kaarten. Er zijn namelijk diverse oplossingen om de afwatering te verbeteren. Bijvoorbeeld met een drainagesysteem maar ook door de bodem te verbeteren. Een hovenier kan je alles vertellen over de mogelijkheden.

Hergebruik van materialen

Bij een tuinrenovatie denken veel mensen al snel aan het weggooien van de oude tuinmaterialen en het kopen van nieuwe materialen. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. 

Je kunt namelijk materialen die nog goed zijn zonder problemen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan tuintegels die je kunt gebruiken om een plantenbak van te maken. Of aan het hout van je oude schutting waarmee je een insectenhouten kunt bouwen.

Tuinontwerp: wel of niet nodig?

Bij tuinrenovatie komt vaak de vraag naar voren of het wel of niet verstandig is om een tuinontwerp te maken. In principe is het maken van een tuinontwerp niet nodig bij tuinrenovatie. Maar in welke gevallen is het dan wel aan te raden? 

Dat is met name het geval als het om een dermate grote renovatie gaat dat het richting de aanleg van een nieuwe tuin gaat. Dan is het goed om eerst een ontwerp te laten maken zodat alle onderdelen van de tuin goed bij elkaar passen en zodat dat je van tevoren weet wat je van het eindresultaat kunt verwachten.

Neem de tijd

Door goed stil te staan bij de verschillende punten die we in dit artikel hebben besproken is de kans groter dat nadat de tuinrenovatie is uitgevoerd de tuin weer volledig naar je zin is. Neem dus even rustig de tijd om te bepalen met welke aspecten van je huidige tuin je niet tevreden bent en wat je wensen zijn om het wel naar je zin te maken. Op die manier kun je straks tijdens het tuinseizoen weer volop genieten van een mooie tuin!

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *