Waar moet je op letten bij het aansluiten van een radiator?

Wanneer je een radiator gaat aansluiten zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij geven je een aantal voorbeelden.

Genoeg ruimte rondom de radiator voor circulatie

Let bij het installeren van een Paneelradiator op dat je voldoende ruimte onder en boven de radiator hebt. Ideaal gezien moet er 10 tot 15 centimeter onder en boven de radiator zitten. Dit is belangrijk omdat de lucht ruimte moet hebben om te kunnen circuleren rondom de radiator. Koude lucht wordt namelijk aangetrokken vanaf de vloer en warme lucht wordt vervolgens boven de radiator verplaatst. Let hier dus op wanneer je de radiator installeert.

Plaats een stromingsbuis bij verticale radiatoren

Wanneer verticale radiatoren niet voorbereid zijn op een boven aansluiting is het aan te raden om een stromingsbuis te plaatsen. Anders wordt de doorstroming van de radiator belemmerd. Doe de stromingsbuis in de radiator voordat je de leidingen aansluit. De stromingsbuis zorgt ervoor dat het water eerst naar beneden gebracht wordt, waardoor de radiator goed kan doorstromen aangezien warmte stijgt.

Ontlucht de radiator na het aansluiten

Wanneer je de radiator hebt aangesloten is het belangrijk dat je deze ontlucht. Lucht geleid namelijk geen warmte, dus hoe minder lucht er in de verwarming zit hoe warmer hij kan worden. Daarnaast zorgt lucht in een radiator ervoor dat de radiator tikkende geluiden gaat maken. Dit voorkom je door hem af en toe te ontluchten.

Kijk goed naar de warmtecapaciteit van de radiator

Voordat je de radiator aanschaft moet je kijken of deze voldoende warmtecapaciteit heeft. Warmtecapaciteit zegt iets over het vermogen van de radiator om een bepaald oppervlakte op de bepaalde temperatuur te krijgen. Hoe groter je oppervlakte en hoe hoger de gewenste temperatuur, hoe hoger de warmtecapaciteit van je radiator moet zijn. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in het aantal watts. Een Thermrad Compact 4 Plus heeft bijvoorbeeld voldoende vermogen om een kamer van 40 vierkante meter op 22 graden te kunnen houden.

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *