Welke type haardhout brand het beste?

Er zijn vele verschillende bomen op deze wereld en daarmee dus ook vele verschillende houtsoorten. Elke houtsoort kent zijn eigen waardes en voordelen. Zo wordt hardhout vaak gebruikt voor veranda’s en steigers en wordt verlijmd hout vaker gebruikt in de bouw. Maar welk type hout brand het beste en is dus het meest geschikt als haardhout?

 

Elzenhout

Dit type haardhout is een zachte houtsoort die makkelijk brand en mooie vlammen geeft. Het zijn relatief kleine blokken die geschikt zijn voor kleinere kachels. Hierbij hoef je maar 1 á 2 blokken per keer in de kachel te leggen.

 

Berkenhout

Qua verbranding lijkt dit type haardhout op elzenhout. Het is tevens een zachte houtsoort die makkelijk verbrand en mooi vlammen geeft. Over het algemeen is dit type hout ook bedoeld voor kleinere kachels. Hiervan kunnen er 2 á 3 blokken per keer verbrand worden.

 

Essenhout

Essenhout is een hardere houtsoort en geeft daarom ook wat meer warmte af. Dit type houtsoort is daarom ook bedoeld voor middelgrote kachels. Hiervan kunnen er 3 á 4 blokken per keer worden verbrand. Het geeft een mooi vlammenspel en deze blokken liggen over het algemeen langer te smeulen dan het elzenhout of het berkenhout.

 

Eikenhout

Eikenhout is ook een hardere houtsoort. Het brandt zeer traag en geeft veel warmte af. Het is geschikt voor grotere kachels en geeft weinig rookvorming. Van dit type haardhout kunnen er per keer 4 á 5 blokken worden verbrand.

 

Haagbeuk

De haagbeuk lijkt qua houtsoort erg op het eikenhout. Dit is tevens een harde houtsoort. Het brandt ook erg traag en geeft veel warmte. Door deze eigenschappen is dit type hout uitermate geschikt voor grotere kachels. Hiervan kunnen ook 4 á 5 blokken per keer worden verbrand. Het geeft weinig rookvorming en het heeft een warme vlam.

 

Conclusie

Welk type hout het beste is voor je kachel is afhankelijk van de grootte van je kachel, hoe erg je de ruimte wilt vullen met warmte en wat voor type vlammenzee je wilt zien.

Post Author: T-meubeltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *