Zo maak je je tuin winterklaar! 

Misschien weiger je het nog te geloven, maar over een aantal weken wordt het toch echt winter! Dit seizoen is natuurlijk erg gezellig, maar voordat het zover is, is het belangrijk dat je je tuin helemaal winterklaar maakt. Op die manier geniet je in de lente namelijk meteen van een fraaie tuin! Vraag je je nu af hoe je de tuin dan winterklaar maakt? Lees dan snel verder, want in deze blog geven we vier handige tips!

  1. Planten en bloemen beschermen


Bladeren zijn belangrijk voor bloemen en planten, want zij geven bescherming als het vriest. Zorg er alleen wel voor dat je dode bladeren verwijdert en dat eenjarige planten helemaal niet tegen vorst kunnen. De stengels gaan namelijk rotten als je ze laat zitten! Sowieso verschilt het echt per plantensoort of deze tegen strenge vorst kan, dus zoek dit goed uit. Vraag het eventueel na in het tuincentrum en laat je goed adviseren. Bescherm de planten in je tuin tegen de kou door er bijvoorbeeld een vliesdoek, folie of een rietmat overheen te doen. 

  1. Tuinmeubilair


Naast het verzorgen van planten en bloemen is het ook belangrijk dat je je tuinmeubilair niet vergeet. Tuintafels en -stoelen kunnen soms namelijk ook wel een opknapbeurt gebruiken! Toch zijn er ook all weather loungesets van specifieke materialen, waardoor ze beter tegen allerlei weersomstandigheden kunnen. Toch kan het geen kwaad om ze af en toe met speciale olie of lak in te smeren en schoon te maken. Door het meubilair goed te onderhouden, zul je er uiteindelijk veel langer plezier van hebben. Leg eventueel een afdekzeil over je tuinset heen in de winter, zodat de meubels beter beschermd worden tegen regen en sneeuw. 

  1. Vijver


Heb je een vijver in de tuin? Dan moet je daar ook rekening mee houden als je je tuin winterklaar wilt maken. Alleen een afdekzeil eroverheen leggen is niet genoeg, want het water in de vijver moet ook op peil worden gebracht om de winter door te komen. De hardheid van het water gaat in de winter namelijk flink omlaag, waardoor het water kan verzuren. Vraag in het tuincentrum na welke waarde ideaal is in jouw woonplaats. Daarnaast kan het tuincentrum je ook goed adviseren over welke middelen je kunt gebruiken om het waterpeil optimaal te krijgen. Haal ook afgevallen bladeren en ander soort vuil uit het water, want anders kan dit gaan rotten en dat zorgt ook weer voor extra verzuring van het water!

Tip als je vissen hebt: voer de vissen niet als het water kouder dan 6 graden is, want dan eten de vissen het voer niet op. Het voer gaat dan rotten in het water, wat kan zorgen voor vorming van algen en dat wil je natuurlijk ook niet!

  1. Bloembollen


Bij het winterklaar maken van je tuin moet je goed kunnen plannen. Als je bijvoorbeeld in de lente wilt genieten van bloembollen, dan zul je deze al in september of oktober van het voorgaande jaar moeten planten! Narcissen en krokussen zijn bijvoorbeeld prima om in deze maanden alvast te planten, zodat je in het voorjaar meteen kunt genieten van een mooi bloemenveldje bij de eerste zonnestraaltjes!

Man Holding Orange Electric Grass Cutter on Lawn

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *