Zo richt je een oud en karakteristiek huis in

Maak van je woning echt een thuis! Wanneer je de gemiddelde nieuwbouwwijk bekijkt, vind je hier woningen die in de basis sterk op elkaar lijken. Het gaat om prefab bouwconstructies, die vaak binnen enkele weken in elkaar worden gezet. Vervolgens is het zaak om het dak te bekleden, de muren te metsen en de kozijnen te plaatsen. Het zijn huizen die volgens veel mensen nauwelijks karakter hebben! Je kunt er als bewoner vanzelfsprekend zelf voor zorgen, dat het huis karakter krijgt. Voeg bijvoorbeeld een fraaie eyecatcher toe aan het interieur van je nieuwe woning. 

In plaats van het toevoegen van karakter aan een nieuwbouwwoning, zou je ook kunnen kiezen voor een oud huis. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke woning met fraai glas in lood boven de ramen of de voordeur! Waar dien je rekening mee te houden als je voor een oud en karakteristiek huis kiest? 

Starten met een renovatie van de oude woning 

Bij een oud en karakteristiek huis zal je in veel gevallen de nodige renovatiewerkzaamheden uit moeten voeren. Mogelijk is de elektra in deze woning ernstig versleten en niet meer van deze tijd. Het trekken van nieuwe elektriciteitskabels en het vervangen van de stopcontacten en schakelaars maakt dat de woning voldoet aan de laatste richtlijnen. Niet alleen veiliger, ook verkleint het de kans op een kortsluiting in de woning. 

Daarbij is ook sloten vervangen vaak een van de klussen die je als eerste uitvoert in een oud en karakteristiek huis. Het helpt je te voorkomen dat de woning al snel doelwit wordt van een inbraak. Naast een goed slot op de deur kan ook het gebruik van andere vormen van inbraakpreventie aan te raden zijn. 

Behoud karakteristieke elementen in de woning 

Waar je bij een oud en karakteristiek huis veel zal moeten renoveren, is het verstandig om een aantal karakteristieke elementen te behouden. Denk bijvoorbeeld aan een fraaie wand welke opgebouwd is uit bakstenen. Het laat de woning z’n karakter behouden! Hetzelfde geldt voor een fraaie erker aan de voorzijde, een mooie stalen deur in de woonkamer, enzovoorts. Het zijn typische, karakteristieke elementen in een oud huis, die anderen jaloers zullen maken. Bij welke karakteristieke elementen in de oude woning overweeg jij om ze te vervangen? 

Kies voor een klassiek of industrieel interieur 

In een oud en karakteristiek huis staat een heel strak en modern interieur vaak niet goed. Het is verstandiger om voor een klassiek of industrieel interieur te kiezen. Combineer een stalen deur in de woonkamer bijvoorbeeld met een stoere metalen trap naar de eerste etage van je woning. Het zal niet het eerste zijn waaraan je denkt, maar het maakt je huis stoer en robuust! Ook interessant is het om voor bijvoorbeeld een grote klok in de vorm van een tandwiel aan de wand van je woning te kiezen. Of wat te denken van een oude industriële lamp uit een Oost-Europese fabriek? Het is een echte eyecatcher in je interieur! Deze lampen hebben de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. 

Post Author: happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *